Tiivi Areena Tykylevits Lukkorengas Mystic Purppurasapatti

Tulipalo keskeytti Mysticin treenit Oulunsalossa


Kokoonnuimme tammikuun lopulla (2010) Oulunsaloon treeneihin Vesteristen omakotitalon olohuoneessa. Tarkoitus oli harjoitella Purppurasapatin biisejä esityskuntoon. Rumpusetti, vahvistimet, sähkökitarat, keyboardit, mikkitelineet ja kymmeniä metrejä piuhoja muuttivat Vesteristen viihtyisän olohuoneen heavy-rock bändin treenikämpäksi. Muu osa talosta toimitti bändin ylläpitopalveluja. Keittiössä Sepon vaimo Marjatta kokkasi herkkuja, jääkaapista löytyi kylmää juotavaa, sauna lämpesi tarvittaessa. Palvelu siis toimi kuin loistohotellissa. Naapurit oli informoitu mahdollisista meluhaitoista.

Soitto sujui aika jouhevasti ja edellistäkin kertaa huomattavasti paremmin. Saimme lisää varmuutta kesäistä Purppurasapatin keikkaa varteen. Perjantaina aloiteltiin ja launatai soiteltiin tiivisti iltaan saakka. Sunnuntai-aamuna päätimme vielä vetäistä yhden treenisetin ennen kotiinlähtöä. Ja eikun heviä kehiin - ja tietysti Deep Purplea, ja kunnon volyymillä.

Jonkun aikaa soitettuamme, alkoi kesken soiton ulko-ovelta kuulua metakkaa. Joku naapurin mies oli ovella ja huusi jotakin. Ensimmäinen ajatus oli että nyt on naapurit kutsuneet poliisin ja soitto loppuu siihen. Soitto loppuikin, mutta muusta syystä.


”Tulkaa auttamaan! Naapurissa palaa talo!"

Alkoi armoton hässäkkä. Marjatta huolehtimaan onko kaikki turvassa ja onko palokunta hälytetty jne. Pöllämystynyt bändi vetämään ulkovaatteita päälle ja lähtemään ulos ... tekemään jotain... auttamaan (???) 


Ja toden totta, kadun toisella puolella oli naapurin talo ilmiliekeissä. Mitään ei enää ollut tehtävissä. Lieskat löivät jo ikkunoista ulos ja kitkerä savu peitti lähitienoota. Palokunta oli juuri ehtinyt paikalle. Emme voineet muuta kuin seisoskella ja katsella tapahtumaa kykenemättä mitenkään estämään sen etenemistä. Tyydyin dokumentoimaan tapahtuvaa iPhonellani ja videokamerallani.

Talossa asuneen indonesialaisen perheen 5-vuotias pikkupoika oli ollut leikkimässä tulitikuilla vaatekaapissa onnettomin seurauksin. Perhe oli ensin yrittänyt sammuttaa tulta huonoin tuloksin. Sitten oli soitettu hätäpuhelimeen. Valitettavasti perhe muisti vain Indonesian hätäpuhelinnumeron. Sieltä ei pystytty auttamaan. Siinä vaiheessa tuli alkoi jo levitä niin että perheen oli ollut pakko paeta yöpukusillaan naapuriin, josta palokunta hälytettiin paikalle. Palokunta ei heti saanut vettä tulemaan lähelläolevista hanoista. Ja kun vettä viimein saatiin oli tuli jo edennyt niin että mitään ei ollut tehtävissä, palokunta pystyi vain suojaamaan viereiset naapuritalot niin ettei tuli levinnyt niihin. Perheen isä oli samaan aikaan työmatkalla Brasiliassa.

Harjoituksemme päättyivät tähän. Seuraavana soittolistalla olisi ollut Deep Purplen ”Smoke on the Water”. Mutta se ei enää tuntunut oikein sopivalta. Päällimmäisenä mielessä oli ajatus indonesialaisperheen kovata kohtalosta ja siitä miten tällainen tapaus saattaa hetkessä muuttaa elämän ja sen suunnan.




Naapuritalo paloi täysin, sitä ei pystytty enää pelastamaan. Vain tiiliseinät jäivät pystyyn.


Ari Tenhunen

Kommentit

Ei kommentteja