Tiivi Areena Tykylevits Lukkorengas Mystic Purppurasapatti

Mysticin historiaa: osa 1


Mysticin historia jakautuu kahteen vaiheeseen. Vaiheita erottaa Keijo Ilmosen asepalvelus. Mysticin kokoonpano ennen Keijo Ilmosen asepalvelusaikaa oli eri kuin sen jälkeen. Ainoa bändin jäsen, joka oli molemmissa kokoonpanoissa on Keijo.

Mystic on alunperin Keijo ja Esko Ilmosen sekä Juha Järvikuonan perustama rautalankabändi, joka esiintyi Haapajärven Yhteiskoululla "konvissa", joiksi nuorten iltamia siihen aikaan kutsuttiin. Ensimmäiset keikat bändi esiintyi nilman nimeä. Alkuperäisessä kokoonpanossa Keijo ilmonen ja Juha Järvikuona soittivat kitaraa ja Esko Ilmonen rumpuja. Myöhemmin mukaan tuli Ismo Törmälä kitaristiksi ja bändin kokoonpanossa tehtiin uudelleenjärjestely siten, että Esko Ilmonen ryhtyi soittamaan bassoa ja Järvikuonan Jupesta tuli rumpali. Myöhemmin Keijo vielä vaihtoi komppikitaransa EKO Tiger urkuihin.Ilmosen Keijon soittoharrastus alkoi 60-luvun alkupuolella. Virike soittamiseen tuli mm. Ilmosten naapurista Järvikuonan Paavolta, jolla oli akustinen kitara. Hän osasi soittaa monia kappaleita kitarallaan ja niitä kuultuaan soittaminen alkoi kiinnostaa myös Ilmosen poikia, Keijoa ja Eskoa.

Vuonna 1961 raha oli tiukassa, joten ei auttanut muu kuin ryhtyä rakentamaan itse "höyrykitaraa". Kitaran koppa tehtiin koivuvanerista. Reunapalasten muotoontaivutus onnistui, kun niitä ensin keitettiin saunan padassa. Kaula taisi olla pyökistä ja siihen jouduttiin tekemään omatekoinen otelauta, kun ei ollut varaa hankkia sellaista valmiina. Urat otelaudan nauhoille sahattiin rautasahalla Järvikuonan Paavon kitarasta otettujen mittojen mukaan ja nauhat tehtiin muovilevystä.

 

Jouluna -61 saatiin lahjaksi kitaran virityskoneisto ja kielet, jolloin päästiin jo opettelemaan soittamista. Into oli kova, niinpä otelaudan muoviset nauhat kuluivat nopeasti pilalle. Vuonna 1962 akoi radiosta kuulua "rautalankaa". Samana kesänä Keijo pääsi kesätöihin VAPO:lle puiden "parkkuuseen". Näin tienattiin rahat kitaramikkeihin, otelautaan ja muihin sähkökitaran osiin. Sitten, kun sähkökitara valmistui, sitä soitettiin SALORA:n putkiradion toimiessa vahvistimena. Ensimmäisiä soittokappaleita olivat mm. Emma ja Matalan torpan balladi. Erkki Niska, joka soitti Ernesti Haaralan tanssiorkesterissa yritti opettaa kitaratangoja kuten Satumaa, mutta tango ei oikein kolahtanut rautalankamiesten kalloon, joten oppi meni siltä osin hukkaan.

Yhtyesoittamista alettiin harjoitella kesällä 1966 kahdella kitaralla ja rummuilla. Keijo ja Järvikuonan Jupe olivat kitaroissa ja Esko "Ese" Ilmonen soitti rumpuja. Sähkökitarat olivat omatekoisia ja Niskan Erkiltä ostettiin tremolo-efektillä varustettu putkivahvistin. Siinä oli omatekoinen kaiutinkaappi 2x10 tuuman ämyreillä."Rumpusatsin" Lefima-merkkinen virveli hankittiin Savimäen pojilta, mutta muut rummut olivat omatekoisia. Rungot oli taivutettu kovalevystä ja kalvoina toimi 3-kertainen voipaperi liisterillä toisiinsa liimattuna. "Hi-Hat" oli tehty rautaputkesta, johon jalustan haarat hitsattiin Tuomaalan pajalla.

Alkuun yhteensoittaminen ei oikein tahtonut sujua, kun kaikki soittivat omaan tahtiinsa. Sitten yht'äkkiä hoksattiin miten twistin tahti menee.

Alussa bändillä ei ollut laulusolistia, joten ohjelmistossa oli vain rautalankaa. Pohjolaisen Ilkka lauloi eräässä konvassa poikien säestämänä tasan yhden ainoan biisin "Oli kerran kaikki OuKei". Samalla keikalla Törmälän Ismo lauloi vaivihkaa jonkin biisin rautalankakappaleiden välissä. Yleisön reaktio oli niin positiivinen, että myöhemmin Ismo kelpuutettiikin myös laulusolistiksi. Timo "Tikke" Kuparinen liittyi remmiin 1968 keväällä. Monipuolisemman ohjelmiston ja laulusolistin ansiosta Mystic sai jo keikkoja oikeille tanssipaikoillekin, kun aiemmin oli tyytyminen vain kotipaikkakunnan koulukeikkoihin.

Mystic keikkaili jonkin aikaa Tiken ollessa solistina, mutta sittemmin Ismo joutui hoitelemaan laulusolistin hommat. Joskus kokoonpanossa kävi soittamassa vahvistuksena kitaristi Markku Lassila. Ohjelmistossa oli mm. Lady Madonna, Paint It Black, Stop the music, Hetki lyö ja Alku kaiken kauniin. Alkuperäinen Mystic jouduttiin hajottamaan, kun Keijo meni armeijaan vuonna 1969. Mysticin historiaa ajatellen Mystic I:llä oli kuitenkin ollut merkittävä tehtävä tulevien Mystic II:n jäsenien (Ari, Jukka ja Wekku) kannalta, sillä he saivat käydä Mystic I:n treeneissä ja keikoilla kuulemassa ja näkemässä läheltä oikeaa bänditouhua.

Bändin nimi keksittiin kun käsiin sattui ruotsalainen Mystik eristysnauharulla. Siinäpä hyvä nimi bändille, kun vain koo korvattiin ceellä.


Ari Tenhunen

Kommentit

Ei kommentteja